Kundecase: Stingray ville noe mer enn å bare lage bærekraftsrapporter.

Når verden er i endring, finnes det bedrifter som tilpasser seg endringene – og bedrifter som griper mulighetene som endringene åpner for.

  1. Hjem
  2. Tjenester
  3. Sustainability Centre of Excellence
  4. Kundecase: Stingray ville noe mer enn å bare lage bærekraftsrapporter.

Stingray ville ikke føye seg inn i rekken med bedrifter som bare tilpasser seg. De ville lede an.

Da måtte bærekraft forankres i kjernen av virksomheten.

Ifølge Head of Sustainability i Stingray, Linn Kathrin Bergset, har selskapet hatt med seg bærekraft helt fra starten i måten systemet er bygget opp og gjennom forretningsmodellen.

– Når hardwaren er utslitt, tar vi tilbake all hardware for demontering og resirkulering, forklarer hun.

De første 30-40 ansatte fikk bærekraft inn med morsmelken, men ettersom Stingray har vokst kraftig de siste årene og talte i underkant av 200 ved utgangen av 2024, ønsket selskapet å sikre at ESG ble dypt forankret blant de ansatte i hele bedriften.

Stingray utvikler Fiskens Helsestasjon™ – en løsning som bruker kamerasyn og laser for kontinuerlig fjerning av lakselus, samtidig som den monitorerer fiskevelferd og tilvekst. Teknologien bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon, men Stingray ønsket å sikre at bærekraft var dypt forankret i hele selskapets strategi og drift.

Fra rapport til handling

Sammen med TheVIT Sustainability Centre of Excellence startet Stingray en forankringsprosess.

TheVIT gjennomførte engasjerende workshops med selskapets ansatte – fra ledelsen til ulike avdelinger – og identifiserte konkrete tiltak og mål under de temaene som ble definert som vesentlige i selskapets dobbelte vesentlighetsanalyse.

Vesentlighetsanalyser brukes for å avdekke hvilke økonomiske, sosiale og miljømessige faktorer som har størst betydning for virksomheten.

Skjermbilde 2025 04 22 kl 09 26 38

– TheVIT hjalp oss å forstå hva dette betyr for Stingray, og tydeliggjorde både våre forpliktelser som bedrift, og hvilke muligheter og risikoer vi står overfor, sier hun.

Tilnærmingen Bergset viser til bygger seg på unik praktisk erfaring fra rådgiverne i TheVIT.

– Fordelen med TheVIT er at de tilbyr mer enn bare teoretiske rammeverk. Ved å bruke praktiske eksempler basert på egen erfaring greide de den vanskelige øvelsen å koble bærekraft til hverdagen til den enkelte, sier CEO i Stingray, John Arne Breivik.

– Medarbeidere på alle nivå skal forstå hva ESG er og hvordan de selv kan bidra positivt til ESG både privat og for Stingray. ESG er sterkt knyttet opp til misjonen og visjonen vår, så de fleste ser nå bedre sammenhengen og har bedre forståelse for hvorfor Stingray som organsiasjon tar de valgene og prioriteringene vi gjør. Mange ansatte uttrykte også at de I tillegg til å forstå hva ESG er også har blitt mer stolte av bedriften sin etter å ha deltatt I ESG workshop.

Veien videre – et bærekraftsteam for hire

Samarbeidet mellom Stingray og TheVIT fortsetter, der TheVIT fungerer som deres «bærekraftsteam for hire» og jobber med alt fra klimagassregnskap, regulatoriske veikart, og strategisk veiledning til muligheten for EPD-er (Environmental Product Declarations).

– Flere bedrifter bør se til Stingray for inspirasjon, sier Sustainability Director i TheVIT, Rigmor Haga.

– Å forankre bærekraftsarbeidet internt har gjort at ansatte har blitt bedre kjent på tvers av organisasjonen og har mer forståelse av hva de andre avdelingene bidrar til, avslutter Bergset.

Ønsker du også å lede an fremover?

Kontakt vårt team i Sustainable Centre of Excellence.