Slik gikk Harlem Solutions fra røde til sorte tall

Dag Harlem har kjørt gods siden han var 18 år gammel. I dag leder han Harlem Solutions og gikk fra røde til sorte tall med hjelp fra TheVIT.

  1. Hjem
  2. Slik gikk Harlem Solutions fra røde til sorte tall

Slik gikk Harlem Solutions fra røde til sorte tall

Dag Harlem har kjørt gods siden han var 18 år gammel. Faren startet Harlem Transport i 1966 og Dag jobbet i selskapet som sjåfør. Etter hvert tok han over som daglig leder og drev det frem til de solgte til PostNord i 2012. Da ble han direktør i PostNord Solution. Men i 2017 var det nok – og han startet Harlem Solutions. «Fire år i et byråkratisk, statseid selskap er nok», forteller Harlem.

Harlem Solutions AS holder til i Rakkestad og transporterer i dag primært byggevarer, stål og termovarer på Østlandet. «Vi skal ikke være gode på alt, men på å kjøre Oslo og en 30 mils radius derfra, det skal vi kunne», sier Harlem.

Fikk voksesmerter og hyrte inn TheVIT

Siden oppstarten har selskapet vokst jevnt og trutt, med bl.a. Coop som største kunde. Ann Kristin Nilsen fra TheVIT Fredrikstad har jobbet som regnskapsfører for dem i flere år. Hun kjører lønn og styrer regnskapet og Dag Harlem forteller at det var hun som merket at de fikk voksesmerter. «Ann Kristin så at vi trengte mer kontroll på økonomien og anbefalte at vi koblet på Lars Petter Gjermundsen (tidligere rådgiver) som CFO og Controller», forteller Dag, og fortsetter: «Vi snudde hver enste stein. Trodde vi. Men vi måtte ha hjelp til å snu det. Vi klarte ikke se hvor vi tapte penger», sier han.

- TheVIT satte ting i system, etablerte rutiner og fikk orden, sier Dag Harlem fornøyd
- TheVIT satte ting i system, etablerte rutiner og fikk orden, sier Dag Harlem fornøyd
Les også: Slik optimaliserte de lastebilflåten med Business Intelligence

«En måned etter at TheVIT kom inn tjente vi penger igjen. De satte ting i system og fikk orden.»

Dag Harlem, daglig leder Harlem Solutions

- Vi trengte noen fra utsiden, sier Dag Harlem t.v. og fikk Lars Petter Gjermundsen fra TheVIT med på laget.
- Vi trengte noen fra utsiden, sier Dag Harlem t.v. og fikk Lars Petter Gjermundsen fra TheVIT med på laget.

Gode rutiner og system snudde underskudd til overskudd.

Da Lars Petter kom inn hadde de ikke rapporter eller tilgang på tall som viste hvordan transportfirma presterte. «Vi trengte noen fra utsiden», kommenterer Dag, og forteller at transportfirmaet satte ting i system, etablerte rutiner og fikk orden. Transparens og synlighet ble viktig. Store innkjøp må i dag godkjennes av mer enn en person og de har bygget opp et eget Business Intelligence system. «En måned etter at TheVIT kom inn tjente vi penger igjen», sier en entusiastisk Dag Harlem.

Kanskje vi kan hjelpe deg? Send oss en mail

Full kontroll på transport og biler med Business Intelligence

Gjennom samtalen kommer det frem at Harlem Solutions har seks faste ansatte og 60 sjåfører i sving hver eneste dag. Marginene i transportbransjen er små og presset. Da kan økt dieselforbruk eller en lastebil som kjører tom tilbake på returen, være nok til at lønnsomheten blir borte. Dag forteller med glød hvordan de nå har full kontroll over diesel, lønn, fyllingsgrad og snitthastighet på bilene. «Med Power BI kan vi gjøre justeringer veldig fort. Vi kan ta grep med en gang og få effekt med en gang», sier han og forklarer hvordan motorkraft og tonnasje spiller inn på dieselforbruket sammen med topografi og kjørestil. «Senker du hastigheten på en motorvei fra 90 til 83-84 km/t, senker du kostnadene med en halv liter på mila», smiler han.

Dag er opptatt av et godt arbeidsmiljø og beskriver seg selv som streng, men rettferdig. De fleste sjåførene er fra Polen. «Ikke for å skryte, men jeg kan for- og etternavn på alle sjåførene», forteller han. «Om en sjåfør ikke klarer å holde dieselforbruket på riktig nivå, bytter jeg han ut slik at han får en annen rute, med en topografi som passer han bedre». Samtidig forteller han at han spretter opp om telefonen ringer og noen har problemer og trenger hans hjelp. «For ikke lenge siden ringte en sjåfør meg kl. 0530 og forteller at han har problemer med det ene dekket. Da finner jeg en løsning i nærheten, guider sjåføren og sørger for at han kan kjøre videre med visshet om at alt er i orden» forteller han.

Fra venstre Lars Petter Gjermundsen, Dag Harlem, medeier Maryann Harlem og Ann Kristin Nilsen foran en av doningene til Harlem Solutions.
Fra venstre Lars Petter Gjermundsen, Dag Harlem, medeier Maryann Harlem og Ann Kristin Nilsen foran en av doningene til Harlem Solutions.
Team Harlem Solutions flankert av TheVIT v/Lars Petter Gjermundsen t.v og Ann Kristin Nilsen t.h.
Team Harlem Solutions flankert av TheVIT v/Lars Petter Gjermundsen t.v og Ann Kristin Nilsen t.h.

Strålende samarbeid med TheVIT

På spørsmål om hvordan samarbeidet med TheVIT er, stopper Dag litt opp. Han smiler og tar sats. «Jeg vil ikke skryte for mye, men Ann Kristin er enestående. Det er aldri noen problemer», sier han og ler. Han beskriver henne som hjelpsom, kjapp og dyktig. Og Lars Petter Gjermundsen kommer ikke dårligere ut: «Vi er blitt gode venner og han er en stor og viktig ressurs for oss», sier han. Han forteller at Lars Petter utfordrer han og er tydelig om han gjør noe som ikke er helt gjennomtenkt», forteller han og fortsetter «Jeg trenger en som sier fra og er en kritisk diskusjonspartner. Lars Petter er alltid tidlig ute og ser utfordringene før meg». Dag forteller hvordan teamet fra TheVIT er helt rå på rapporter og alltid stiller opp, uansett. «De vil bli her så lenge jeg er her», avslutter han og ler.